Elektroerozija je naredila velik napredek v firmi kjer sem delal

Elektroerozija je naredila velik napredek v firmi kjer sem delal

Kot študent sem kar nekaj časa delal v proizvodnji, kjer pa smo se ukvarjali z obdelovanjem in oblikovanjem železa. To pa je vključevalo brušenje, vrtanje, rezanje in pa varjenje železa in drugih kovin. No vso delo pa je delalo na roke, kjer smo imeli razno ročno orodje, ali pa kakšno, ki ga je bilo potrebno nadzirati. Eno leto, pa smo v naši firmi dobili nov del orodja, ki pa je bil zelo napreden in je šlo za elektroerozijo.

Tako pa nam je elektroerozija omogočala, da je lahko rezalnik, ki smo ga takrat dobili, deloval povsem sam, saj je bil računalniško voden. Tako pa je to orodje delovalo tako, da se je gor namestilo kakšen program, ki pa je imel narisano mrežo, kako mora rezalnik izrezati kakšno ploščo železa. Tako pa elektroerozija deluje tako, da se zaradi visoke električne napetosti, elektrodi segrejeta na zelo visoke temperature, kar pa ustvari iskro, ki lahko reže skozi zelo trdne kovine. 

To novo orodje pa nam je nato omogočalo, da smo lahko med tem, ko je rezalnik rezal, smo lahko ostali delavci delali na kakšnemu drugemu projektu, oziroma smo se osredotočili na druge dele projekta. Zaradi tega pa smo prihranili ogromno časa, ter smo lahko tako skozi mesec zaključili veliko več projektov, kot pa bi jih lahko, če elektroerozija ne bi bila prisotna v naši delavnici. To pa je nato vodilo tudi v zelo velik profit našega podjetja, kjer pa smo nato dobili tudi veliko novih naročil, za razne projekte od kakšnih strank, ki so potrebovala bolj podrobne in natančne kovinske izdelke. To pa nam je omogočila elektroerozija, zaradi tega, ker je računalniško vodena, kjer pa bo računalnik vedno bolj natančen kot pa človeška roka. Zato pa smo lahko izdelovali, oziroma rezali veliko bolj natančne kose, ter se posvetili bolj natančnim projektom naših novih strank.